به مناسبت هفته پدافند غیرعامل:
تاریخ انتشار : 1403/08/06 - ساعت انتشار: ١١:٤٢ - گروه خبری : اخبار استان
یادداشت سرهنگ زنگنه ،فرمانده یگان حفاظت منابع طبیعی و آبخیزداری استان خراسان رضوی
#یادداشت
#بخش_اول
پدافند غیرعامل نوع نگرش و تفکر است که خودش را در رفتار و کردار عملی ما نشان می دهد و رعایت آن موجب مصون سازی و کاهش خسارات و تلفات انسانی می گردد .
بشر از ابتدای تاریخ در مواجهه با تهدیدات پیرامونی و ادامه حیات خویش از آن بهره برداری نموده است که یکی از مصادیق آن انتخاب زیستگاه در دل غار کوهها می باشد.
(( پدافند غیرعامل بعضاً همانند هوای پاک و آب گوارا جان می بخشد همیشه و در همه جا و همه ما به آنها احتیاج داریم و کمبود آن باعث سلب آرامش و نبود آن جان انسانها را تهدید می کند))
ضمن تبریک هفته پدافند غیرعامل به همه همکاران یگان حفاظت منابع طبیعی استان خراسان رضوی مطالب منطبق با نوع ماموریت یگان حفاظت منابع طبیعی با رویکرد مباحث بومی و مرتبط با پدافند غیرعامل همراه با تقویم این هفته به شرح ذیل جهت بهره برداری آموزشی، اطلاع رسانی و ارسال می گردد:
روزشمار هفته پدافند غیرعامل ویژه نکوداشت پدافند غیرعامل ۱۴۰۳ اعلام شد:
شنبه پنجم آبانماه: پدافند رایانیکی (نگهبانی از داراییهای ملی در برابر تهدیدها)
یکشنبه ششم آبانماه: پدافند زیستی (ارتقای سلامت عمومی)
دوشنبه هفتم آبانماه: پدافند مردممحور (حفاظت از مردم در شرایط بحرانی)
سه شنبه هشتم آبانماه: پدافند غیرعامل (تدبیر امروز، امنیت فردا)
چهارشنبه نهم آبانماه: پدافند کالبدی (ارتقای تابآوری زیرساختی)
پنجشنبه دهم آبانماه: پدافند غیرعامل (دفاع فراگیر دربرابر جنگ ترکیبی)
جمعه یازدهم آبانماه: پدافند شهری (شهر مقاوم در برابر بحرانها)
پدافندغیرعامل از جنگ افزار خبری نیست، بلکه نوعی از دفاع است که در آن استفاده از جنگ افزار و سلاح جایگاهی ندارد . اگر بخواهیم تعریف کامل تری از پدافندغیرعامل داشته باشم، می توانیم بگوییم مجموعه اقداماتی که بدون استفاده از سلاح می توان انجام داد. دفاع در طول تاریخ همیشه جزء مهمی از زندگی بشر بوده است ؛ زیرا اقدامات دفاعی انسان سبب دفع یا کاهش میزان اثر تجاوز مهاجمان میشود. اما چگونگی دفاع به عوامل و شرایط مختلفی بستگی دارد و انسان ها در دوران حیات خود سعی کرده اند تا با استفاده از عقل و تدبیر و اراده خود بهترین راه دفاع را در وضعیتهای متفاوت، در مقابل تهاجم دشمنانشان انتخاب و آن را به کار بندند. منابع طبیعی و عوارض روی زمین بهترین موانع جهت در تحقق پدافند غیر عامل هستند. یکی از ارزا نترین را ه های دفاع، استفاده از طبیعت است . کوهها، درهها، رودخانه ها، غارها و جنگل ها هر کدام میتواند مانعی بر سر راه دشمن باشد . استفاده از بادگیر سفید در محیط برفی یا پوشیدن لباس پلنگی در محیط های سرسبز و جنگلی و جذب گرد وغبار و همچنین کاهش آلودگی صدا از جنگل و یکی از ساد ه ترین کارها برای همرنگ شدن با محیط جنگلی، پوشاندن ساختمانها، وسایل و انسانها با برگ درختان است، غارها، کوه ها و جنگلها جاهای مناسبی برای پنهان شدن هستند.
موضوعات تهدیدات زیستی حوزه منابع طبیعی : عمدتاً شامل استفاده از عوامـل بیولوژیـک مختلف از جمله قارچ، باکتری، ویروس و انـواع حشـرات، توسط گـروه هـای تروریسـتی به منظور از بین بردن درختان جنگلی و منابع طبیعی مـی باشـد.
تهدید امنیت زیستی در حوزه منابع طبیعی به هر نوع آسیب و اثر منفی بر محیط زندگی که اثرات زیانبار بر حیات انسان به دنبال خواهد داشت گفته میشود. محیط زیست اطرافمان با توسعه و امنیت سیاسی نسبت مستقیم دارد. هرگونه اختلال در کارکرد زیست بومها و زیست کره، زیست بشر را تهدید میکند؛ لذا آشنایی، ایجاد حساسیت و اقدام بهنگام و موثر پدافندی در این حوزه باید مورد توجه بیش از پیش قرار گیرد.
به نظر میرسد لازم است اداره کل پدافند غیر عامل استان در حوزه منابع طبیعی حضور بیشتری داشته باشد. زیرا در حوادث غیر طبیعی وآسیب احتمالی جنگلها و مراتع استان، کل جامعه و مردم استان دچار مشکل وآسیب میکند و به همین دلیل نیاز است قبل از آسیب، ایمن سازیها در حوزههای مختلف انجام شوند تا از تبعات اجتماعی جلوگیری گردد.
در سیل اردیبهشت ماه سال جاری که موجب خسارت و تلفات انسانی قابل توجه در مشهد مقدس گردید بعد از آسیب شناسی و کارشناسی واقعه موضوعات از قبیل تغییر بافت منطقه و گسترش شهر نشینی و محور مواصلاتی در محدوده کوهستانی و کمبود پوشش گیاهی اطراف مشهد مقدس در محدوده ابتدا و حاشیه و طول بلوار نماز را می توان از دلایل وسعت آثار تخریبی سیل بویژه در محدوده پایین دست نظیر بلوار سپاه لحاظ کرد این موضوع در سایر نقاط استان هم بعضاً مشاهده شده است .
رسالت اصلی یگان حفاظت منابع طبیعی استان با رویکرد پدافند غیرعامل این است که از گسترش متصرفات غیر قانونی و تغییر در نوع پوشش گیاهی و قطع انفال در حوزه منابع طبیعی که در آن پدافند غیرعامل و آمایش سرزمینی رعایت نشده جلوگیری نمایند.
#یادداشت
#بخش_دوم
کارکنان حفاظت یگان منابع طبیعی همیشه توجه نمایند که بیشتر از آنکه دشمن با جنگ و تهدیدات سخت بتواند حیات
و زیست مردم را تهدید نماید این سود جویان ، قاچاقچیان و ... هستند که همواره به شیوه های متعدد حیات و زیست انسانها و چرخه زندگی همه موجودات را مورد هجوم و آسیب جدی قرار می دهند.
اگروتروریسم ( تروریسم کشاورزی «»انگلیسی: Agro-terrorism »» که به زبان انگلیسی آگروتروریسم نامیده میشود، تلاشی مخرب برای از بین بردن یا نابودی صنعت کشاورزی یا سیستم تأمین مواد غذایی برای یک جمعیت میباشد که از طریق «استفاده مخرب از میکروبهای بیماریزای گیاهی یا حیوانی برای ایجاد بیماریهای ویرانگر در بخشهای کشاورزی» صورت میگیر) در حوزه جنگل و مرتع، زیرمجموعه های از بیوتروریسم است که در آن فرد یا گروهی با انتشار عمدی انواعی از عوامل بیماریزا (باکتریها، ویروسها، قارچها) و آفات که عمدتاً در آزمایشگاههای سرّی ژنتیک کشورهای متخاصم تولید و تکثیر شده و منجر به تهدید امنیت غذایی و تزلزل اقتصادی کشور موردنظر میگردد. خشکیدگی بلوط زاگرس، شمشاد خزری، ملج، اوجا و نارون، مثالهایی از نابودی بخشهای وسیعی از جنگلهای ایران است که ناشی از عوامل بیماریزا و آفات مهاجم بوده و با توجه به تعدد گونه های جنگلی درگیر و وسعت مناطق تخریبشده، لازم است اقدامی بنیادین در این زمینه انجام گردد. در حال حاضر با گسترش فعالیتهای گروههای تروریستی از یکسو و وابستگی اقتصاد کشور به عوامل تولید (جنگل، مرتع و عرصه های زراعی) در شرایط تحریم و اقتصاد مقاومتی از سویی دیگر، تأسیس شبکه ملی مطالعات پدافند غیرعامل، یک ضرورت برای امنیت ملی محسوب می گردد.
تهیه و تدوین: فرمانده یگان حفاظت منابع طبیعی استان خراسان رضوی - سرهنگ زنگنه
ارسال به دوست
خروج