۷.۷ درصد کانون‌های بحرانی فرسایش بادی خراسان رضوی در نیشابور(خبرگزاری ایسنا)

تاریخ انتشار : 1400/06/17 - ساعت انتشار: ١٣:٠٧ - گروه خبری : اخبار قدیمی

رئیس اداره منابع طبیعی و آبخیزداری نیشابور گفت: مساحت کل کانون‌های بحرانی فرسایش بادی استان که یک میلیون و ۳۰۹ هزار هکتار است و حدود ۷.۷ درصد کانون‌های بحرانی فرسایش بادی در این شهرستان واقع است

 ایسنا/خراسان رضوی رئیس اداره منابع طبیعی و آبخیزداری نیشابور گفت: مساحت کل کانون‌های بحرانی فرسایش بادی استان که یک میلیون و ۳۰۹ هزار هکتار است و حدود ۷.۷ درصد کانون‌های بحرانی فرسایش بادی در این شهرستان واقع است.

حسین سهرابی در گفت‌وگو با ایسنا عنوان کرد: در سال‌های گذشته با توجه به رشد صنعتی و افزایش آلاینده‌ها که باعث تغییر اقلیم می‌شوند که این موضوع نیز موجب گرم شدن کره زمین، تغییرات در میزان نزولات، شکل و زمان بارش شده و تاثیراتی که تغییر اقلیم و گرم شدن کره زمین بر وضعیت منابع طبیعی، پوشش گیاهی، مخاطرات طبیعی همچون سیل، خشکسالی و پیشروی بیابان داشته، مبحث توسعه پایدار را مطرح کرده است.

توسعه پایدار، توسعه همگام با طبیعت است

وی ادامه داد: توسعه پایدار، بحث توسعه همگام با طبیعت است که بتواند حفظ منابع طبیعی، محیط زیست و توسعه آن را همزمان با سایر مصادیق توسعه همچون توسعه مسکونی، جمعیتی، صنعتی، کشاورزی و... به همراه داشته باشد.

سهرابی بیان کرد: در سال‌های گذشته بحث پیشروی بیابان، تخریب محیط زیست و منابع طبیعی، سیل‌های مخرب و شدت گیری تاثیرات خشکسالی و نابودی منابع آب به ویژه منابع آب شرب، مورد توجه همه تصمیم گیران و تصمیم سازان بوده است.

رئیس اداره منابع طبیعی و آبخیزداری نیشابور افزود: لازمه کاهش اثرات تخریبی محیط زیست و منابع طبیعی، انجام فعالیت‌های عمرانی در راستای حفاظت، احیا، اصلاح، توسعه و بهره‌برداری از منابع طبیعی کشور است که به طور کلی با اجرای پروژه‌های آبخیزداری، بیابان زدایی، احیا و اصلاح مراتع و حفاظت از عرصه‌های ملی و منابع طبیعی به انجام می‌رسد.

اگر به سمت آبادانی حرکت نکنیم ویرانی و خرابی به سمت ما حرکت می‌کند

او تاکید کرد: با توجه به رشد جمعیتی که شاهد آن هستیم، اگر به سمت آبادانی حرکت نکنیم ویرانی و خرابی به سمت ما حرکت می‌کند. در شهرستان نیشابور مساحتی بالغ بر ۲۲۰ هزار هکتار پهنه بیابانی وجود دارد که مساحتی بالغ بر ۱۰۰ هزار و ۷۹۹ هکتار آن، کانون‌های بحرانی فرسایش بادی هستند که در مقایسه با مساحت کل کانون‌های بحرانی فرسایش بادی استان که یک میلیون و ۳۰۹ هزار هکتار است، حدود ۷.۷ درصد کانون‌های بحرانی فرسایش بادی در این شهرستان واقع است.

سهرابی گفت: این کانون‌های بحرانی فرسایش بادی مناطقی را تحت تاثیر خود قرار داده که مساحت ۱۶۸ هزار و ۸۹۵ هکتار از مساحت شهرستان، تحت تاثیر کانون‌های بحرانی فرسایش بادی در این شهرستان قرار دارند. ما در سطح استان حدود ۶.۶ درصد مناطق تحت تاثیر فرسایش بادی کانون‌ها را داریم.

وی در ادامه مطرح کرد: در راستای کنترل کانال‌های فرسایش بادی، پروژه‌های زیادی در سال‌های گذشته انجام شده است و از آن جمله ایجاد جنگل‌های دست کاشت به ویژه با گونه تاغ است که در شهرستان نیشابور هم بالغ بر ۱۵ هزار و ۸۸ هکتار از این جنگل‌های دست کاشت تاغ ایجاد شده که مساحت و درصدی معادل ۲.۸ درصد کل جنگل‌های دست کاشت تاغ استان را در بر می‌گیرد.

کانون‌های بحرانی فرسایش بادی به منابع زیستی و اقتصادی خسارت زیادی وارد می‌کند

رئیس اداره منابع طبیعی و آبخیزداری نیشابور مطرح کرد: طبق بازنگری که در بحث مطالعات و کانون‌های بحرانی فرسایش بادی در سال ۱۳۹۸ در سراسر استان به انجام رسیده این کانون‌ها، خسارت‌های زیادی به منابع زیستی و اقتصادی شامل مناطق مسکونی، بهداشتی، تاسیسات صنعتی، ترابری، خطوط مواصلاتی، کشاورزی، خاک، جنگل‌ها، مراتع، تاسیسات و... وارد می‌کنند که طبق برآوردهای انجام شده در شهرستان نیشابور، سالانه معادل ۱۶.۴ میلیارد تومان به این منابع زیستی و اقتصادی از طریق کانون‌های فرسایش بادی خسارت وارد می‌شود.

او توضیح داد: در جهت کاهش خسارت‌ها و کنترل کانون‌های بحرانی فرسایش بادی و کاهش اثرات پیشروی بیابان و کنترل بیابان اقداماتی صورت می‌گیرد که از آن اقدامات، می‌توان به حفاظت و جلوگیری از قطع بوته‌ها و درختچه‌های بیابانی، مدیریت چرا و قرق مناطق احیا شده و بحرانی، بحث مدیریت هرز آب و جمع‌آوری آب‌های سطحی، موضوع پخش سیلاب، نهال کاری با گونه‌های بیابانی، مدیریت جنگل‌های دست کاشت، حفاظت از جنگل‌های دست کاشت با کنترل آفات و امراض به ویژه آفت ملخ کوهان دار و ملخ مراکشی و قارچ‌هایی که میزان بذر دهی تاغ‌ها را کاهش می‌دهند؛ جلب مشارکت ساکنان منطقه و بهره‌برداران در حفاظت، احیا، اصلاح و کنترل کانون‌های بحرانی فرسایش بادی اشاره کرد.

رئیس اداره منابع طبیعی و آبخیزداری نیشابور اظهار کرد: انجام عملیات بیابان زدایی در شهرستان‌هایی همچون نیشابور که جزء مناطق پر جمعیت، پر تراکم و توسعه یافته به لحاظ صنعتی، کشاورزی و اجتماعی بوده و از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است، در این گونه مناطق باید توجه ویژه‌ای به احیا، اصلاح و توسعه منابع طبیعی و عملیات بیابان زدایی به صورت ویژه انجام گیرد که زیر ساخت‌های جمعیتی و توسعه یافتگی تحت تاثیر پیشروی بیابان و یا کانون‌های بحرانی فرسایش بادی قرار نگیرد.

اعتبارات حال حاضر جوابگوی کاهش و یا خنثی کردن تاثیرات منفی تغییرات اقلیمی نیست

وی گفت: با توجه به وظایفی که مجموعه منابع طبیعی دارد، در سال‌های گذشته به خصوص در چند سال اخیر اقدامات بسیار خوبی در اجرای پروژه‌های بیابان زدایی انجام شده اما به لحاظ تغییرات اقلیمی و شدت تاثیراتی که تغییرات اقلیمی بر وضعیت منابع طبیعی کشور داشته و در کنار آن مسائل توسعه‌ای این مطلب را برای ما مشخص کرده که در هر صورت نیازمند توجه ویژه و تخصیص اعتبار بیشتری برای اجرای پروژه‌های بیابان زدایی، آبخیزداری و در مجموع پروژه‌های منابع طبیعی هستیم و اعتبارات حال حاضر جوابگوی کاهش و یا خنثی کردن این تاثیرات منفی پیشروی بیابان و یا تغییرات اقلیمی نخواهد بود.

سهرابی در پایان یادآور شد: از کل مساحت ۵۷۶ هزار و ۳۳۲ هکتار شهرستان نیشابور، مساحتی بالغ بر ۴۰۳ هزار هکتار اراضی ملی و منابع طبیعی را شامل می‌شود و به طور کلی وظیفه اداره منابع طبیعی حفاظت، احیا، اصلاح، توسعه و بهره‌برداری از منابع طبیعی کشور است.

نسخه چاپی

ارسال به دوست

 


خروج